Niedawno w Polsce pojawiła się moda na ozdabianie ciast za pomocą lukru plastycznego. Jest on znany również pod nazwą masa cukrowa. Znajduje zastosowanie głównie w dekoracji tortów, ciast angielskich czy eleganckich babeczek, zwanych inaczej cupcakes. Używany najczęściej do wypieków przygotowywanych na specjalne okazje, takie jak wesela, chrzciny i inne duże imprezy. Lukier plastyczny jest w całości jadalny, więc poza efektem wizualnym dodaje również smaku wypiekom.
Z czego robi się masę cukrową?
Masa cukrowa najczęściej wytwarzana jest z cukru, glukozy i żelatyny. To podstawowe składniki. Dodawać można barwniki spożywcze, które nadają masie piękny kolor. Barwniki kupić można w sklepach z artykułami cukierniczymi. Masę cukrową można wałkować, wycinać z niej kształty, a nawet tworzyć postaci, takie jak zwierzątka czy ludziki. Masę cukrową można przechowywać w lodówce kilka dni, najlepiej zawinąć ją w folię spożywczą i umieścić w szczelnym pudełku. Kiedy będziemy chcieli jej użyć, wystarczy przez kilkanaście sekund ogrzać ją w dłoniach, aby stała się bardziej plastyczna.